Wat is graveren?

Op onze website hebben we het met regelmaat over graveren, als graveurs zijn we daar immers veel mee bezig. Zo gebruiken we deze techniek onder andere om onze borrelplanken en glazen te personaliseren, maar wat betekent dat eigenlijk? In deze blog vertellen we je meer over dit begrip, de manieren waarop je kunt graveren en de voor- en nadelen van elke techniek.

Kort samengevat is graveren een techniek waarbij materiaal van een oppervlak wordt verwijderd om een patroon, afbeelding of tekst te creëren. Dat materiaal kan vrijwel alles zijn, zoals hout, staal of glas, maar ook die techniek kun je op verschillende manieren uitoefenen bijvoorbeeld handmatig of middels een (laser)graveermachine.

Handgraveren

Handgraveren is een ambachtelijke methode waarbij je met behulp van gravuregereedschap, zoals een graveerpen, het materiaal bewerkt. Deze techniek vereist veel vaardigheid en precisie en resulteert vaak in een uniek en creatief resultaat.

De voordelen van handgraveren:

 • Unieke resultaten: Elk stuk is uniek, omdat het met de hand is gemaakt.
 • Creatief: De graveur heeft de volledige controle en kan complexe creatieve ontwerpen maken.
 • Geschikt voor kleine oplages: Ideaal voor unieke, op maat gemaakte items.

De nadelen van handgraveren

 • Tijdrovend: Het graveren van elk stuk kost veel tijd.
 • Duur: Handgraveren is behoorlijk arbeidsintensief, en daardoor vaak duur.
 • Nauwelijks reproduceerbaar: Het is met handgraveren lastig om twee identieke stukken te graveren.

Machinaal graveren

Bij machinaal graveren maakt men gebruik van mechanische apparaten, zoals CNC-machines (Computer Numerical Control), om gravures te maken. Deze machines zijn nauwkeurig en kunnen hierdoor onder andere identieke stukken graveren.

De voordelen van machinaal graveren:

 • Nauwkeurigheid: Doordat machinaal graveren wordt uitgevoerd door machines kan er met extreme precisie gegraveerd worden.
 • Efficiëntie: Dit proces gaat sneller dan handgraveren en is dus ideaal voor grotere oplages.
 • Kostenbesparend: Vooral bij grotere aantallen zijn de kosten per eenheid lager.

De nadelen van machinaal graveren:

 • Minder creatief: Er is minder artistieke vrijheid ten opzichte van handgraveren.
 • Initiële investering: De kosten van de machines zijn hoog.

Lasergraveren

Lasergraveren is een moderne en zeer populaire methode die gebruik maakt van een laserstraal om het materiaal te bewerken. Deze laserstraal brandt of smelt het oppervlak om zo de gewenste gravure te creëren. Deze techniek is zeer nauwkeurig en veelzijdig en wordt ook door ons gebruikt om bijvoorbeeld onze borrelplanken te graveren.

De voordelen van lasergraveren:

 • Hoge precisie: Zeer gedetailleerde en fijne gravures mogelijk.
 • Snelheid: Deze techniek is sneller dan zowel handgraveren als machinaal graveren.
 • Veelzijdigheid: Geschikt voor verschillende materialen, zoals hout, glas, metaal en kunststof, afhankelijk van het type laser.

De nadelen van lasergraveren:

 • Initiële kosten: De aanschaf van een lasergraveermachine zijn erg hoog.

Conclusie

Graveren is een interessante techniek met een rijke geschiedenis en diverse toepassingen. Of het nu met de hand, een machine of met behulp van een laser gebeurt, elke methode heeft zijn eigen unieke voordelen. Bij Mister Mojo kiezen we voor lasergraveren vanwege de precisie, snelheid en veelzijdigheid, waardoor we prachtige en gepersonaliseerde cadeaus kunnen aanbieden. Of je nu op zoek bent naar een gegraveerde borrelplank of een set gepersonaliseerde glazen, wij zorgen ervoor dat elk item met de grootste zorg en aandacht voor detail wordt gegraveerd.

We hopen dat deze blog je een beter inzicht heeft gegeven in de wereld van graveren en de mogelijkheden die het biedt. Mocht je vragen hebben of meer willen weten over onze producten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

De waardering van mistermojo.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 30 reviews.