Dag van de secretaresse

De Dag van de Secretaresse is de dag waarop werkgevers het waardevolle werk van hun secretaresses vieren. Deze dag is het uitgelezen moment om jouw secretaresse, officemanager of persoonlijk assistent te laten blijken hoeveel zijn of haar werk voor jou betekent. Met een persoonlijk bedankje, bergen complimenten én een mooi cadeau.

De secretaresse (of secretarieel medewerker) is een onmisbare schakel in elke bedrijfsorganisatie. Achter de schermen is zij of hij degene die ervoor zorgt dat alles op rolletjes verloopt. Zodat jij je volledig op je bedrijf kan richten. Alle reden om jouw secretaresse een dag lang in de schijnwerpers te zetten.

Hoe is de Dag van de Secretaresse ontstaan, en hoe vieren we deze dag? Dat lees je in deze blog.

Wat is de Dag van de Secretaresse?

De Dag van de Secretaresse is de Nederlandse variant van de Amerikaanse ‘Administrative Professionals Day’. In Nederland vieren we deze jaarlijkse ‘feestdag’ op de derde donderdag van april. Het is hét moment om je secretaresse, assistent of ander ondersteunend personeel te verassen met een feestelijke activiteit, als blijk van waardering voor het vele werk dat zij verzetten.

De dag werd in 1989 in het leven geroepen door een uitzendbureau voor secretaresses, de Schoevers secretaresseopleiding, Secretaresse Magazine en bloemisten. Het vak van secretaresse was toen nog wijdverbreid – hun aantal is inmiddels met de helft gedaald – maar ook ondergewaardeerd. Het idee achter de Dag van de Secretaresse was om deze beroepsgroep de waardering te geven die het verdient. En om bloemen te verkopen, natuurlijk.

Hoe is deze dag ontstaan?

De Dag van de Secretaresse zag het licht in de Verenigde Staten als National Secretaries’ Day. Na de Tweede Wereldoorlog was daar een tekort aan secretaresses ontstaan. De economie draaide weer op volle toeren, en dus waren er ook nieuwe administratieve krachten nodig om al die nieuwe bedrijven te ondersteunen.

De Amerikanen richtten daarom een Nationale Secretaressen Vereniging op, en in juni 1952 vierden ze de eerste Nationale Secretaressen Week. Waarom een week? Om te voorkomen dat alle restaurants vol zitten met de lunch op dezelfde dag, zo redeneren de Amerikanen. Inmiddels is de naam veranderd naar Administrative Professionals Week, om ook andere administratieve krachten in het zonnetje te kunnen zetten.

Is de Secretaressedag nog wel van deze tijd?

Tijden veranderen en zo ook de taken van de secretaresse, die allang geen kopietjes meer maakt of koffie haalt. Daarbij is ook de functietitel veranderd. Een kantoor heeft nu een officemanager of een management assistent, en media-persoonlijkheden laten hun reilen en zeilen regelen door een ‘personal’ of ‘virtual’ assistent. Om die reden gaan er ook in Nederland stemmen op om de naam veranderen in de ‘Dag van de Medewerker.’ In België heeft de viering al die naam.

Wanneer is de dag van de Secretaresse 2024?

De Dag van de Secretaresse 2024 valt dit jaar op donderdag 18 april. Zet hem in je agenda en verras je secretaresse, administratief medewerker of management assistent op deze dag met een lekkere lunch, een surprise-borrel met alle collega’s, of een andere leuke activiteit. Maak er een feestje van, kortom. Daar horen natuurlijk ook cadeaus bij. Wil je je secretaresse iets anders geven dan bloemen of chocola? Lees dan verder.

Secretaressedag cadeau, verras je secretaresse, office medewerker of PA met een persoonlijk geschenk

Secretaressedag is de perfecte gelegenheid voor het geven van een bijzonder cadeau. Een persoonlijk geschenk waarmee je rechterhand zich echt gewaardeerd voelt. Nu weet je misschien niet zo goed wat je aan je secretaresse of administratief medewerker kan geven. Zo goed kennen jullie elkaar nu ook weer niet.

Kies dan voor een gepersonaliseerd cadeau waar iedereen iets aan heeft. Zo kan je bij Mister  Mojo een persoonlijke boodschap in een mooie houten borrelplank laten graveren. Dat werkt heel eenvoudig: kies een van de planken op onze site, en voeg daar een persoonlijk berichtje aan toe met onze handige ontwerptool. Een origineel cadeau dat in elke keuken van pas komt.

Meer weten over de borrelplanken van Mister Mojo?

Voor iedere persoon is een uniek cadeau te bedenken. Mister Mojo denkt graag met je mee. Meer weten over het personaliseren van een unieke borrelplank als cadeau voor de Dag van de Secretaresse? Lees dan hier verder, of neem contact met ons op.