Dag van de Leraar

De Dag van de Leraar is de Nederlandse variant van de World Teacher Day. Elk jaar op 5 oktober vieren scholen en hun leerlingen het waardevolle werk van hun leerkrachten. Zij zijn een van de belangrijkste pijlers van onze maatschappij. Maar het onderwijs is ook een ondergewaardeerde sector, met een hoge werkdruk en structurele lerarentekorten.

Alle reden om jouw docent, leraar of collega te laten weten hoeveel je hem of haar waardeert op de Dag van de Leraar, bijvoorbeeld door hem of haar van een leuk geschenk te voorzien. In deze blog vertellen we wat deze dag inhoudt, hoe die gevierd wordt in Nederland en in andere delen van de wereld, en hoe je jouw leerkracht een speciaal bedankje kan geven op de Dag van de Leraar.

Wat is de Dag van de Leraar?

De Dag van de Leraar is de dag waarop meer dan negentig landen wereldwijd hun onderwijsgevend personeel in het zonnetje zetten. In Nederland vieren we deze dag op 5 oktober. Deze datum herdenkt de op 5 oktober 1966 goedgekeurde aanbeveling van UNESCO en de Internationale Arbeidsorganisatie over de status van leraren wereldwijd. Hierin werden onder andere hun rechten als leerkrachten vastgelegd. In 1994 verklaarde UNESCO daarom deze dag tot World Teachers Day.

Waarom vieren we deze dag?

Waar zouden we zijn zonder onze juffen, meesters, docenten en leraren? Elke dag staan ze voor de klas om opeenvolgende generaties klaar te stomen voor een voorspoedige toekomst. Leerkrachten geven niet alleen kennis en vaardigheden door, maar spelen ook een rol in de persoonlijke ontwikkeling van hun leerlingen. Ze inspireren en motiveren, en bieden een luisterend oor waar dat nodig is.

Dat is niet altijd dankbaar werk. Door lerarentekorten worden de klassen steeds groter, terwijl onderwijsbudgetten ontoereikend zijn. Veel docenten ervaren de werkdruk als te hoog. Tijdens de Dag van de Leraar staan we stil bij het belangrijke werk dat leerkrachten verzetten en zetten we hen in het zonnetje met feestelijke activiteiten en cadeautjes.

Dag van de Leraar 2024, onderdeel van de Nationale Onderwijsweek

De Dag van de Leraar 2024 valt dit jaar op een zaterdag. De viering zal daarom naar de vrijdag daarvoor verschuiven. In Nederland is de Dag van de Leraar onderdeel van de Nationale Onderwijsweek. Tijdens deze week, die plaatsvindt in de eerste week van oktober, staat het onderwijs een week lang in de schijnwerpers.

Het doel van de Nationale Onderwijsweek is om het onderwijs de positieve aandacht te geven die het verdient. Zo zijn er verkiezingen voor Leraar van het Jaar in elke beroepsgroep van primair tot voortgezet, speciaal en middelbaar onderwijs. Ook worden er prijzen uitgereikt zoals de Nationale Onderwijsfilm en de Nationale Onderwijsprijs voor bijzondere projecten in het onderwijs.

Hoe wordt World Teachers Day wereldwijd gevierd?

De Internationale Dag van de Leerkracht wordt op uiteenlopende manieren gevierd op onze wereldbol. In Singapore, Venezuela en Thailand krijgen leraren (en leerlingen) een dag vrij als dank voor hun inspanningen. In Estland nemen de laatstejaars de lessen over, om hun docenten een dag rust te gunnen op de Dag van de Leraar.

Op de Filipijnen duurt de Dag van de Leerkracht geen dag, maar een volle maand, van 5 september tot 5 oktober. Tijdens die maand zijn er toneelstukken en andere uitvoeringen van de leerlingen, en krijgen de docenten een corsage van orchideeën opgespeld.

Het meest exotisch is de viering in Taiwan, waar deze dag aan de oude Chinese filosoof Confucius – die wordt beschouwd als een voorbeeld voor alle leraren – is gewijd. Tijdens de ceremonie voeren de Taiwanezen een speciale dans uit, en offeren ze een geit, een koe en een varken aan hun oude leermeester.

Dag van de Leraar cadeau: wat geef je jouw leraar, lerares of collega?

De Dag van de Leraar is het uitgelezen moment om je leerkracht of onderwijscollega een mooi cadeau te geven. Zo wordt het een extra feestelijke dag voor je favoriete onderwijsheld. Maar wat is een origineel geschenk om je waardering mee uit te spreken? Kies voor een cadeau waar je leraar ook echt iets aan heeft, voorzien van een persoonlijk dankwoord. Zoals een gepersonaliseerde houten borrelplank van Mister Mojo, gegraveerd met een boodschap voor jouw leraar.

Het personaliseren van een borrelplank is eenvoudig: kies een van de planken op onze site, en voeg daar een persoonlijke boodschap voor je leraar aan toe met de handige ontwerptool. Een bijzonder cadeau waar je leerkracht of onderwijscollega nog lang plezier van zal hebben.

Winkelwagen