Borrelhapjes maken: met deze borrelplanken wordt het écht gezellig

Borrelhapjes maken de borrel. Een biertje of wijntje smaakt simpelweg nog beter met een lekker borrelhapje erbij. Met een goedgevulde borrelplank vergeet je de tijd en gaat de borrel die eind van de middag begon naadloos over in een memorabele avond. Borrelhapjes zijn gezellig en bovendien even oer-Hollands als het woord gezellig.

Heb je al een borrelplank laten graveren, maar nu wat inspiratie nodig wat voor hapjes je kunt serveren? In de blog geven we tips voor snelle borrelhapjes in Hollandse, Italiaanse en Spaanse sferen. Borrelhapjes maken is zo supersimpel.

Borrelhapjes maken: Met een Hollandse borrelplank kan je avond niet meer stuk

We zeiden het al: borrelen is even Hollands als Koningsdag, pepernoten en boterhammen met kaas. En ook de Hollandse borrelplank is wat ons betreft niet te versmaden. Wat daar op hoort? Om te beginnen natuurlijk kaas. Denk aan Old Amsterdam of een andere oude kaas, een pittige boeren belegen, komijnekaas, of een lekkere harde geitenkaas. Alles in blokjes gesneden, en voorzien van het onvermijdelijke prikkertje met Hollandse vlag.

Naast kaas hoort er ook worst van eigen bodem op je Hollandse borrelplank. Onze favoriet is ossenworst, die we opeten met kleine cornichons en een lik Dijon-mosterd. Toegegeven, die laatste twee komen uit Frankrijk, maar alleen chauvinisten doen daar moeilijk over. Ook het klassieke plakje leverworst is heerlijk op de Hollandse borrelplank, net als een droge Friese worst. Om je plank helemaal af te maken, serveer je er ook ingelegde zilveruitjes bij.

Wil je ook warme borrelhapjes maken? Gooi dan de frituur aan voor een portie bitterballen of garnalenkroketjes. Een lekker speciaalbiertje erbij, en je gezellige Hollandse avond is compleet. Ons loopt het water alvast in de mond.

Snelle koude borrelhapjes: serveer je gasten een Italiaanse borrelplank

Wil je snelle koude borrelhapjes maken op zijn Italiaans? De Italianen zijn dol op borrelen met hapjes erbij. Alleen heet het daar geen borrel, maar aperitivo. Die begint rond een uur of zeven, met een goed glas wijn en lekkere Italiaanse borrelhapjes erbij. Net als onze borrel is de aperitivo bedoeld om bij te komen van de dag en alvast in de stemming te komen voor het diner, dat een paar uur later volgt.

Zo’n aperitivo is eenvoudig samen te stellen met een selectie aan snelle koude borrelhapjes. Ga voor kwaliteit: de Italiaanse keuken is even puur als eenvoudig, en valt of staat bij de kwaliteit van de ingrediënten. De basis voor je plank is een goed Italiaans brood, zoals verse ciabatta of een lekkere foccacia met zeezout. Daarbij serveer je uitstekende Italiaanse olijven met pit, zoals de dieppaarse Taggia-olijf. Vul je plank vervolgens met dungesneden Italiaanse vleeswaren, zoals rauwe ham (prosciutto) en een salami, en een paar regionale kazen, zoals pecorino, gorgonzola en taleggio.

Ook fijn is een bol verse burrata, overgoten met een straaltje groene koudgeperste olijfolie. Wat kerstomaatjes en druiven erbij, en je Italiaanse aperitivo is compleet. Trek een fles gekoelde witte wijn open, of mix een paar negroni’s. Ecco, la dolce vita italiana.

Lekkere borrelhapjes voor een Spaanse borrelplank

Ook de Spanjaarden zijn expert op het gebied van lekkere borrelhapjes. We hebben het over tapas, inderdaad. Het goede nieuws is dat je voor een goedgevulde tapasplank niet lang in de keuken hoeft te staan. Met de volgende lekkere borrelhapjes zet je in een handomdraai een smakelijke Spaanse borrelplank op tafel.

Voor een plank met lekkere koude borrelhapjes kan je denken aan in driehoekjes gesneden manchegokaas met wat honing, een selectie van Spaanse hammen zoals Ibérico en Serrano, olijven, ingelegde ansjovisjes en stokbrood met aïoli. Heb je zin om te koken? Maak er dan een aardappeltortilla bij, of patatas bravas. Al even lekker is chorizo gemarineerd in rode wijn, of garnalen al ajillo, in knoflookolie. Buen provecho!

Wat drink je bij deze lekkere Spaanse borrelhapjes? Op een warme zomeravond is een kan met sangria altijd een goed idee. In de winter ook trouwens. Of kies voor een fles goede Spaanse wijn, zoals een Rioja of een gekoelde witte Rueda Verdejo. Een biertje mag natuurlijk ook, zoals een Mahou of San Miguel. Liever alcoholvrij? Maak dan sangria met vruchtensap in plaats van wijn.

Serveer je borrelhapjes op een gepersonaliseerde borrelplank

De presentatie van je borrelplank is het halve werk. Hoe mooier die eruit ziet, hoe lekkerder je borrelhapjes smaken. Schik je hapjes op een houten borrelplank, en doe olijven, dips en tomaatjes in kleine aardewerken schaaltjes bijvoorbeeld. Hoe meer kleur, hoe beter. Het oog wil tenslotte ook wat.

De waardering van mistermojo.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 45 reviews.