Zo behoudt je houtgravering zijn donkere kleur

In een eerdere blog hadden we het al over het onderhouden van je houten snijplank, maar hoe zit dat dan met de gravering in het hout? Dien je deze ook te onderhouden, en hoe voorkom je dat de gravering in het hout zijn karakteristieke donkere kleur kwijtraakt? In deze blog vertellen we je graag meer over houtgraveringen, welke graveertechnieken we gebruiken en hoe je de gravering in jouw gepersonaliseerde borrelplank zo lang mogelijk kunt behouden.

Om beter te begrijpen hoe je de donkere gravering zo goed mogelijk kunt behouden is het belangrijk te weten hoe deze gravering precies ontstaat. We leggen je daarom kort iets uit over onze graveertechnieken op hout.

Graveren op hout

In ons atelier maken we gebruik van verschillende soorten graveermachines, met ieder hun eigen specialisme. Al deze graveermachines worden door computers aangestuurd en sturen door middel van coördinaten een laserstraal aan. Wanneer deze laserstraal het oppervlakte bereikt van onze houten borrelplanken ontstaat er een heel fijn brandplekje van zo’n 0,01 mm in diameter. De laserstraal brand dus als het ware het materiaal weg en maakt hierdoor haarscherpe graveringen. Graveren is dus een geheel natuurlijk proces, er worden geen chemicaliën of verf gebruikt. De kleur van de gravering wordt daarbij onder andere bepaald door de sterkte van de laser en de kleur van het hout.

Behandelmethodes

Om je houtgravering zo lang mogelijk donker te houden zijn er verschillende methodes, zo kun je de gravering een natuurlijke behandeling geven, maar je kunt er ook voor kiezen om de plank te behandelen met een (voedselveilige) vernis.

Regelmatig onderhoud

Gebruik je liever geen vernis, dan kun je ervoor kiezen om je gegraveerde borrelplank op een natuurlijke manier te onderhouden. Dit kan eenvoudig door de gravering op de houten plank regelmatig in te oliën, zoals beschreven in onze eerdere blog. De olie zorgt er namelijk voor dat het oppervlakte van het hout geseald wordt en daarmee dus ook je gravering. Hierdoor blijft je gravering langer donker en kun je een lange tijd van jouw unieke gravering genieten.

Afwerken met vernis

Wie de gravering in het hout liever volledig sealt kan er voor kiezen om de plank en gravering te voorzien van een laagje vernis. Het is daarbij belangrijk te kiezen voor een vernis die veilig is om in contact met voedsel te komen als je deze nog wilt gebruiken als serveerplank. Maak daarvoor de houten snijplank goed schoon met behulp een halve citroen en grof zeezout.

Knijp de halve citroen uit boven de snijplank en gooi hier een eetlepel zeezout overheen. Scrub hierna met een schone doek de plank schoon, maar probeer de gravering daarbij zo goed mogelijk te vermijden. Hierdoor maak je de plank goed schoon voordat je deze behandeld met de vernis. Zorg er hierna voor dat je de plank goed laat drogen, bij voorkeur minimaal 12 uur. Volg voor het aanbrengen van de vernis de aanwijzingen op de verpakking.

Met deze twee tips ben je verzekerd van een mooie houtgravering die lang donker blijft. Wil je meer lezen over houten snijplanken, graveren of andere producten? Je blijft altijd op de hoogte via onze laatste blogs.

 

De waardering van mistermojo.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 35 reviews.