Met regelmaat krijgen we de vraag waarom we alleen gepersonaliseerde snij- en borrelplanken aanbieden van hout, er bestaan immers snijplanken van verschillende materialen zoals kunststof, leisteen, bamboe of glas. Om een duidelijk antwoord te geven moeten we wat dieper ingaan op de verschillende materialen, ze hebben namelijk ieder hun voor- en nadelen.
Bamboe
Als mensen spreken over een houten snijplank, wordt daarmee onterecht nog weleens een bamboe snijplank bedoeld. Bamboe is officieel namelijk geen houtsoort, maar een grassoort. Bamboe zie je tegenwoordig steeds vaker als materiaal terug voor snij- en serveerplanken, omdat bamboe snel groeit en daardoor een stuk goedkoper is dan ‘echte’ houtsoorten. Toch is bamboe niet het ideale materiaal voor je snijplank, bamboe is namelijk erg hard. Zo hard zelfs dat het schadelijk kan zijn voor je messen, we raden daarom aan bamboe planken enkel als serveerplank te gebruiken en hier niet op te snijden.
Glas of leisteen
Glas en leistenen snijplanken zijn eenvoudig schoon te houden en behoeven eigenlijk geen onderhoud, maar ook hier is de hardheid van deze materialen een nadeel. Het snijden op een glazen of stenen snijplank kan leiden tot beschadigde en botte messen. Ook glas of leisteen raden we dus niet aan wanneer je op zoek bent naar het ideale materiaal.
Kunststof
Veel snijplanken worden gemaakt van plastic, ook dit materiaal is namelijk makkelijk schoon te maken, je kunststof snijplank kan immers gewoon de vaatwasser in. Daarnaast zijn snijplanken van kunststof een stuk zachter dan glazen of bamboe snijplanken en is voor het behalen van het HACCP-certificaat zelfs verplicht.
Toch kleeft er volgens onderzoek ook een flink nadeel aan kunststof snijplanken: microplastics. Uit onderzoek aan de North Dakota University blijkt namelijk dat kunststof snijplanken een grote bron kan zijn om microplastics binnen te krijgen. Deze deeltjes kunnen door ons lichaam niet volledig worden afgebroken en kunnen kankerverwekkend zijn. Daarnaast is gebleken dat er een verband is gevonden tussen obesitas en microplastics, genoeg redenen om je kunststof snijplank links te laten liggen.
Hout
Hoewel houten snijplanken niet geschikt zijn voor in de vaatwasser zijn ze zacht genoeg om je kostbare messen niet te beschadigen. Daarnaast bevat hout van nature tannine, een stofje dat onder andere bacteriedodend is. Een houten snijplank is dus van nature antibacterieel. Groeven die ontstaan tijdens het snijden sluiten zich bij houten snijplanken niet zoals bij kunststof snijplanken, waardoor je viezigheid makkelijk van de houten snijplank kunt wassen, zonder dat er iets opgesloten zit. Wie daarnaast zijn houten snijplank goed onderhoudt kan er wel jarenlang van genieten.
Met deze kennis mag het geen geheim zijn dat onze voorkeur uit gaat naar snijplanken gemaakt van hout, ze zijn antibacterieel, goed schoon te houden en zien er fantastisch uit. Wel raden we aan om meerdere snijplanken aan te schaffen, een om bijvoorbeeld rauw vlees op te snijden en de ander voor brood en groentes.