Van een mooie houten snijplank kun je wel jarenlang plezier hebben, toch is het belangrijk om je houten snijplank te onderhouden. Je wilt immers voorkomen dat deze kromtrekt of zelfs onbruikbaar wordt. In deze blog geven we je een paar handige tips over het onderhouden van je snijplank, zo blijft jouw plank jarenlang in topconditie!
Dat een houten snijplank onderhoud nodig heeft lijkt in zijn nadeel te werken, maar niets is minder waar. In tegenstelling tot kunststof of glazen snijplanken hebben houten snijplanken namelijk ook een aantal voordelen. Zo houden houten snijplanken je messen langer scherp en krijg je geen micro-plastics binnen. Daarbovenop bevat hout zogenaamde tannine, een natuurlijk en bacteriedodend stofje waardoor je houten snijplank ook nog eens antibacterieel is. Met al deze voordelen blijkt de keuze voor een houten snijplank opeens meer dan logisch, en is regelmatig onderhoud natuurlijk geen opgave meer.
Je houten snijplank schoonmaken
Kort na gebruik je houten snijplank reinigen is zo gepiept. Je hoeft hem enkel even af te spoelen met lauw water en af te vegen met een afwasborsteltje of een schone doek. Schoonmaakmiddelen zijn daarbij geen must, tenzij je rauwe vis, gevolgte of vlees op de houten snijplank hebt gesneden. Zorg er na het schoonmaken in ieder geval voor dat de plank goed wordt afgedroogd, je wilt immers niet dat de houten plank kromtrekt. Door je houten snijplank goed af te drogen met een theedoek en vervolgens staand op te laten drogen zorg je ervoor dat kromtrekken zoveel mogelijk wordt voorkomen. Kijk daarbij tevens naar de nerf van het hout en zorg dat deze rechtop blijft, zo zet je onze gegraveerde borrelplanken met hun handvat naar boven.
Kan een houten snijplank in de vaatwasser?
Je houten snijplank in de vaatwasser plaatsen is een absolute no-go. Hout is helaas niet geschikt om in de vaatwasser te plaatsen doordat deze kromtrekt of zelfs stukgaat. Door de hoge temperaturen in de vaatwasser en de hoeveelheid water dat wordt gebruikt is de kans erg groot dat je hem na een enkele keer in de vaatwasser kunt weggooien en dat is natuurlijk zonde. Bovendien zitten er bijtende chemicaliën in je vaatwasserblokje, die je niet je snijplank wilt laten aantasten. Wil je je snijplank écht beschermen, laat hem dan door niemand uit het gezin in de vaatwasser plaatsen.
Groot onderhoud
Naast de dagelijkse schoonmaak is het belangrijk je houten snijplank ook af en toe van onderhoud te voorzien. Hout is een natuurlijk product en heeft na verloop van tijd de neiging om uit te drogen. Dit voorkom je door deze regelmatig in te oliën met bijvoorbeeld een natuurlijke olie of een speciale olie gemaakt voor snijplanken. Gebruik in ieder geval alleen oliën die geschikt zijn om in contact met voedsel te komen. Zelf raden we druivenpitolie aan, deze olie is geur- en smaakvrij, goedkoper dan de dure snijplankoliën en gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. Naast deze onderhoudsolie is het fijn als je beschikt over een citroen, wat grof gemalen zout en een schone doek.
Zo ga je te werk
Voordat je je houten snijplank kunt oliën is het belangrijk dat deze goed schoon is, je begint daarom met een gronde reiniging van de plank.
Snijd hiervoor een citroen doormidden en knijp een van de helften uit boven de snijplank. Strooi hier vervolgens een klein handje grof zout overheen en wrijf het geheel grondig over het gehele oppervlak van de plank heen. Laat dit zo’n 10 minuten intrekken. Hiermee maak je de plank goed schoon en worden eventuele nare geurtjes die in de snijplank zijn blijven hangen ook verwijderd.
Spoel de houten plank vervolgens goed af onder lauw water en droog deze grondig af met een theedoek of keukenpapier. Hierna is belangrijk deze goed te laten drogen, bij voorkeur minimaal 12 uur. Hoe droger de snijplank, hoe beter deze olie opneemt. Zorg er ook hier weer voor dat de houten snijplank rechtop staat, met de nerf van het hout verticaal, om kromtrekken te voorkomen.
Is de plank droog, dan kun je beginnen met het olieproces. Breng hiervoor een royale hoeveelheid olie aan op de bovenzijde van de houten snijplank en wrijf de olie grondig in met behulp van een schone doek of keukenpapier. Laat de olie vervolgens zo’n 2-3 uur intrekken. Is alle olie verdwenen? Herhaal dan dit proces, net zolang tot de plank geen olie meer opneemt. Zo weet je zeker dat het hout verzadigd is en hij weer klaar is om een lange tijd mee te gaan. Overtollige olie is naderhand eenvoudig met een keukenpapiertje te verwijderen.
Regelmatig onderhoud
Hoe vaak je je snijplank moet onderhouden is vooral afhankelijk van hoe vaak je deze gebruikt, maar een goede richtlijn is om je plank iedere twee maanden te oliën. Zodra je snijplank droog begint aan te voelen is het hoe dan ook verstandig deze weer van een nieuwe laag olie te voorzien. Heb je een gepersonaliseerde snijplank besteld via Mister Mojo? Dan is jouw snijplank door ons al voorzien van een oliebehandeling en heeft je plank voorlopig dus nog geen onderhoud nodig.